Doorstuderen of werken na hbo en kans op de banenmarkt

Wanneer je afgestudeerd bent van de Hogere Beroeps Opleiding dan wil je heel erg graag aan de slag. Of a je toch verder studeren? Die keuze is natuurlijk helemaal aan jou wat je daarmee doet. Niet iedereen heeft namelijk de kans om door te studeren. Maar op welke manier maak je nu extra kans?

Hoe maak je extra kans op de banenmarkt

Het extra kans maken op de banenmarkt dat is in deze tijd best wel moeilijk. Ook als je het Hoger Beroeps Onderwijs hebt gedaan is het nog geen gegeven dat je binnen een afzienbare tijd ook een goede baan hebt. Waar je zeker op moet letten is dat wanneer jij je gaat inschrijven bij bijvoorbeeld een uitzendbureau, dat je dan een uitzendbureau kiest wat gericht is op mensen met een hbo-diploma. Het zou toch zonde zijn als jij straks met zo een diploma aan een lopende band staat. En nee begrijp ons niet verkeerd, ook dat werk moet gedaan worden en is zeker niets mis mee maar er is vast wat anders te vinden.

Zorg ervoor dat je cv er goed uitziet

Iets wat ook heel erg belangrijk is als jij naar een baan op zoek bent is dat je Curriculum Vitae er goed en verzorgd uitziet. Het is jouw visitekaartje en daar moet jij mee pronken. Dat de kans op de banenmark klein is wil nog niet zeggen dat er niets te vinden is. Je zal er zeker wat voor moeten doen om op een goede manier aan een baan te komen. Ze liggen helaas niet voor het oprapen.

Maar vooraf een goede keuze

Het ligt er ook aan welke kant van het hbo jij hebt gedaan. Daar zit best wel een groot verschil in. Ben jij bijvoorbeeld afgestudeerd aan de kunstacademie dan is de kans op een baan minder groot dan dat je een studie elektrotechniek hebt gedaan. Het is dus ook van groot belang om van tevoren de goede keuze te maken in wat jij erna met jouw opleiding wil gaan doen. Soms zul je voor het beste moeten kiezen en is het beste niet altijd hetgeen wat jij voor ogen had. Dat is dus wel iets waar je echt heel erg goed over na zult moeten denken. De baankans met een hbo-opleiding is dus best groot maar niet in alle richtingen die er zijn.

Doorstuderen na hbo

Na je HBO Bacheloropleiding kan je nog doorstuderen voor je hbo-master. Dit is niet iets wat heel veel gebeurd. Er zijn zo ongeveer een 400 masteropleidingen in Nederland die je kunt volgen. Ook hiervoor geld weer dat je een goede en slimme keuze zult moeten maken en dat het slim is als je weet wat je ermee wilt. Niet zomaar iets kiezen waar je eigenlijk niet achter staat. Dat zou echt heel erg zonde zijn wanneer je dat zou doen.

Kiezen voor een tussenjaar

Weet je echt nog niet precies wat je wilt gaan doen dan is het misschien wel heel wijs voor jou om te kiezen voor een tussenjaar. Ga op zoek naar werk en kom er tijdens dat jaar achter of dat je het genoeg geweest vindt wat studeren aan gaat of dat jij er toch nog even mee wilt doorgaan. Vaak komen de meeste erop terug en vinden ze uiteindelijk hun draai wel. Het is iets waar je zelf voor de volle honderd procent mee zult moeten dealen. Anderen kunnen daarin voor jou geen beslissing nemen omdat het heel vaak een beslissing is die de rest van je leven geld. Een opleiding doe je, zeker op latere leeftijd, niet zomaar even over. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het ook wordt om te leren. Het is dus echt van belang dat jij goed nadenkt over jouw keuze. Jij moet tenslotte nog heel wat jaren werken erna en dat doe je vanzelfsprekend het liefst bij een werkgever met een baan die je zelf erg leuk zou vinden.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jefinancien - Alles over persoonlijke geldzaken
Logo