Op kamers gaan, wat kost dat?

Ga je binnenkort op kamers? Dit is een hele spannende stap, die je natuurlijk zo goed mogelijk wil voorbereiden, maar hoeveel kost het eigenlijk?

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van een student. Met name: de kosten die hierbij komen kijken

Huur betalen!

Dat heb je waarschijnlijk nog niet eerder gedaan! Als je op jezelf gaat wonen, ben je vanzelfsprekend ook zelf verantwoordelijk voor de kosten die hiermee gepaard gaan.

Je kunt ervanuit gaan, dat de gemiddelde huur van een studentenkamer tussen de 400 en 500 euro ligt. Dit verschilt per stad en per kamer.

Om de spulletjes in je nieuwe studentenkamer te beschermen, is een inboedelverzekering zeker aan te raden. Hiervoor betaal je ongeveer 10 euro per maand.

Naast de huur, moet je natuurlijk ook nog boodschapjes hebben om te kunnen eten en drinken. Voor deze kosten, kun je ongeveer 200 euro rekenen. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van hoe jij boodschappen doet.

Bijkomende kosten

Als je eenmaal je kamer hebt gevonden, je spullen hebt verzekerd met een inboedelverzekering en de koelkast hebt gevuld met boodschapjes, ben je er nog niet.

Er zijn nog een aantal bijkomende kosten, waar je ook echt rekening mee moet houden. Deze brengen we hieronder even voor je in kaart:

  • Collegegeld en boeken, dus je studiekosten. Deze kosten komen op ongeveer 250 euro per maand.
  • Zorgverzekering. Deze vielen tot je 18e, onder je ouders. Nu dien je die zelf te betalen. Dit kost ongeveer 110 euro per maand.
  • Vervoer. Het vervoer van, en naar school e.d kost ongeveer 70 euro per maand.
  • Ontspanning. De gemiddelde student geeft 150 euro per maand uit aan of in de vrije tijd.
  • Verzorging. Uiterlijke verzorgen kost ongeveer 80 euro per maand. Denk hierbij aan kleding, de drogist, de kapper en dergelijke.
  • Mobiele telefoon. De kosten voor een mobiele telefoon zijn ongeveer 30 euro per maand.

Eenmalige kosten, als je op kamers gaat

We zijn er bijna wat betreft de kosten, maar nog net niet helemaal. Als je op kamers gaat, zijn er ook een aantal eenmalige kosten waar je rekening mee dient te houden.

Borg van je kamer:
Bij de meeste studentenhuizen, betaal je bij het tekenen van het contract, eenmalig een borg. De borg kost over het algemeen, net zoveel als 1 maand huur.
Vertrek je na een poosje weer en laat je de kamer netjes achter? Dan krijg je het gehele bedrag van de borg weer terug.

Soms zijn er ook contractkosten en of sleutelkosten. Als laatste zijn er ook nog bemiddelingsbureaus en of kamerwebsites, die ook kosten in rekening brengen voor de diensten.

Inrichting:

Natuurlijk heb je ook spullen nodig, om je kamer in te richten. Soms kun je een kamer gestoffeerd, of gemeubileerd huren, maar dit is niet altijd het geval.

Als geld geen rol speelt, dan kun je natuurlijk naar de meubelwinkel gaan, alles nieuw uitkiezen en lekker laten bezorgen!
Ga jij inrichten op budget? Dan kun je bijvoorbeeld besparen op de kosten voor de inrichting, door tweedehands spulletjes te kopen. Denk hierbij aan marktplaats of een kringloopwinkel.
Misschien kun je via familie en of vrienden het een en ander overnemen? Dit kost vaak niks, of een klein bedragje.
Soms kun je ook spullen overnemen van de oude bewoner.

Hiernaast dien je ook nog eens rekening te houden met kosten van verf, behang, laminaat en dergelijke.

De kosten voor de inrichting, zijn dus per student zeer verschillend.

Verstandig; Sparen voor jouw nieuwe avontuur!

Zoals je hebt kunnen lezen, komen er dus nogal wat kosten kijken bij het op kamers gaan, en de maandelijkse kosten hiervan.

Een heel goed idee, is sparen! Denk hierbij niet alleen aan geld sparen, maar ook aan dingen sparen! Je weet allang dat je ooit weg zult gaan uit je ouderlijk huis. Doen je ouders, familieleden of vrienden iets weg? Vraag of jij dat mag houden voor je uitzet.
Maar ook het sparen van geld is natuurlijk erg handig! Neem een baantje als dat kan, of als je vakantie hebt, en spaar voor leuke spulletjes! Ergens een te gekke aanbieding? Doen! Bewaren wat je hebt, ga je later heel erg blij van worden!

Heel veel succes met je nieuwe avontuur! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Jefinancien - Alles over persoonlijke geldzaken
Logo